zaterdag 6 juli 2024

Omvolking, hoofddoekjes en de olifant in de Tweede Kamer

                                                                             


4 juli 2024 zal de geschiedenis in gaan als de dag waarop het linkse deel van de kamer zich te buiten ging aan venijnige politieke correctheid om de regering waarin de PVV deelneemt in gebreke te stellen. Met name de nieuwe ministers Faber, Klever en Agema werden zwaar onder vuur genomen vanwege incorrecte tweets of uitspraken. De nieuwe minister-president wankelde in zijn verweer en sprak dat er geen racisten in de regering zaten. Dat wilde links juist wel aantonen en haalde alles uit de kast. Timmermans ging ver toen hij de nieuwe regering een circus noemde. Voor een deel was dat projectie want links maakte een circus van het debat. Als een roedel hyena’s vlogen ze naar de keel van de MP en enkele PVV bewindslieden. De beet kwam. Klever en Faber kunnen rekenen op een motie van wantrouwen omdat ze racistisch zouden zijn.

Dat in het verleden van de Laan en Halsema, linkse burgemeesters van Amsterdam ook hun bedenkingen hebben geuit over hoofdoekjes, legde geen gewicht in de schaal bij links. Halsema haalde zelfs haar kinderen van een gemengde school gehaald en naar een witte school overgebracht. Haar beweegredenen begrijp ik. Net als het naïeve idealisme waarmee ze aanvankelijk voor een gemengde school koos. De realiteit haalde haar naïviteit in.

Men kan zich afvragen in hoeverre de venijnige politieke correctheid bij links een echo vormt van wat de fractieleden met een moslimachtergrond intern hebben laten horen. De abaya dragende Esma Lahlah, het tweede fractielid van PvdA/GrL, trad in het debat naar voren om haar gehechtheid aan haar hoofddoek in felle bewoordingen te belijden. Ze benadrukte dat ze daar in vrije wil voor gekozen had en hoopte een model te zijn voor andere moslima’s die deze keuze ook willen maken. Propaganda voor de islam in feite

Dick Schoof als MP had het er maar moeilijk mee. Als ex-directeur van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), is hij ongetwijfeld bekend met het onderzoek van Hoogleraar Ruud Koopmans die vaststelde: “Als tolerante Nederlanders zijn we geneigd te denken dat de sluier een onschuldig lapje stof is. Dat klopt niet. 55 procent van de stellen waarvan de vrouw een hoofddoek draagt, is fundamentalistisch'”” . Ze kiezen voor een hoofddoek omdat het in de koran als opdracht staat. Men mag dan aannemen dat ze dan ook kiezen voor trouw aan de strijdvaardige verzen in de koran tegen joden, afvalligen en christenen en voor de opdracht om de wereld voor Allah te veroveren.  

In een eerder blog heb ik die hoofdoek al eens aan de orde gesteld, een hoofdoekje is niet alleen maar een stukje textiel. Het is ook de uitdrukking van een identiteit en nogal eens onder druk gedragen. , een bekende bestrijder van de fundamentalistische islam (en eerder jihadist geweest), Maajid Nawaz spreekt over links als ‘regressief links’ dat de arbeider heeft laten vallen en voor minderheden en met name ook voor de acceptatie van de islam kiest. Hij verwijt links naïviteit en ziet dat als een groot gevaar.

De eerder genoemde Ruud Koopmans zegt in het Parool dat fundamentalistische moslims uiteindelijk de wetten van de islam verkiezen boven die van het land waarin ze wonen. Tariq Ramadann, salafist en bekend van zijn ook in het Nederlands vertaalde boek ‘Westerse moslims en de toekomst van de islam’ dat de strategie dient te zijn om de wetten van het land te respecteren en er intussen naar te streven om die wetten in overeenstemming met de sharia te brengen. Dat is een lange termijn strategie. Hij wijst oecumene af, maar raadt moslims wel aan om met andere religies in contact te treden en het eigen standpunt te belichten. Hij prijst het dragen van de hoofddoek.

De islam wijst ook de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) af en heeft daarvoor een verklaring (Verklaring van Cairo) opgesteld die in overeenstemming is met de sharia en door meer dan veertig islamitische landen is ondertekend.

Over ómvolking wil ik in dit blog nog weinig kwijt. Het is een domme term. Leo Lucassen heeft er terecht op gewezen dat de term al vrij oud is en in Amerika is ontstaan nadat de protestantse pioniers te maken kregen met een grote instroom van (Ierse) katholieken. Ze meenden dat het hun cultuur bedreigde. Hitler nam de term over, maar gaf er een geheel eigen wending aan. De holocaust was er het gevolg van. Links verwijst uitsluitend naar de nazi-connectie omdat die retorisch meer oplevert dan ‘omvolking’ in de oorspronkelijke betekenis.

Links geeft in de Tweede Kamer de voorkeur aan venijnige verwijten in plaats van een inhoudelijk debat. Ik noem dat de olifant in de tweede kamer. Waarover gesproken zou moeten worden komt bij links en ook bij rechts slechts in de marge aan de orde. Bij de gevaarlijke kant van de islam wordt weg gekeken omdat het politiek correct is.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten